Smart Home automatizacija je oblik tehničke organizacije nekog prostora gdje se veliki broj tehničkih sustava upravlja iz jedne centralne jedinice odnosno njezinog korisničkog sučelja. U praksi upravlja se sustavima kao što su hlađenje i grijanje, rasvjeta, kućanski aparati te sigurnosni elementi kao što su brave, prozori, rolete, vrata, interfoni, a sve u cilju da se pruža praktičnost, udobnost, energetska učinkovitost i sigurnost. Automatizacija stambenih prostora također je pogodna za starije i nemoćne osobe, jer rješenja podižu kvalitetu života u slučajevima gdje bi trebali biti zbrinuti od strane trećih osoba ili institucija.

Razvoj automatizacije doma doveo je do stvaranja novog pojma pod imenom domotika. Domotika ili domotronika je studija proučavanja aplikacija informacijskih tehnologija, automatizacijskih tehnologija i računalne znanosti s ciljem stvaranja inteligentnih međusobno povezanih stambenih okruženja.

Smart Home sustavi u proteklih nekoliko godina značajno dobivaju na popularnosti zbog svoje znatno povoljnije cijene ugradnje, razvoja tehnologije, kao i jednostavnosti umrežavanja i kontrole putem mobilnih i bežičnih mreža. Uz Smart Home automatizaciju najčešće se veže pojam Internet of Things (Internet stvari) gdje većina svakodnevnih uređaja i naprava koje su do sada radile nezavisno, dobivaju pristup internetu s ciljem informiranja i distribucije podataka o njihovom radu. Prije desetak godina bilo je nezamislivo vidjeti pećnicu ili žarulju priključenu bežično na internet, dok je to danas svakodnevica.

Sustav automatizacije doma međusobno integrira sve elektroničke uređaje unutar kućanstva uz pomoć računala i primjenom pripadajuće informacijske tehnologije. Sustavi mogu biti iznimno jednostavni kao što je primjerice daljinsko upravljanje rasvjetom, pa sve do kompleksnih umreženih sustava upravljanih računalima i mikro-kontrolerima s različitom razinom automatizacije.
Velika većina današnjih domova priključena je ne određene oblike infrastrukture kao što su voda, različiti energenti, komunikacijske mreže i sl. Njihova je potreba u domovima kroz povijest dovela do automatizacije određenih procesa, a sve s ciljem većeg komfora korisnika, povećane uštede i efikasnosti korištenja. Primjerice, automatske perilice rublja u potpunosti su uklonile potrebu za ručnim pranjem odjeće, dok se uvođenjem energenata kao što je plin i struja pojednostavio proces grijanja prostorija, grijanja vode ili kuhanja. Pojavom termostata kao regulacijskog uređaja po prvi puta su se prostorije mogle održavati na konstantnoj temperaturi bez potrebe za djelovanjem korisnika.

 

Svakodnevnim povećanjem broja uređaja sa mogućnošću regulacije, povezivanja i komunikacije centralno upravljanje postaje sve potrebniji alat. U osnovnim oblicima automatizacija može biti puno jednostavnija. Npr. automatsko paljenje rasvjete kada osoba uđe u prostoriju odnosno automatsko gašenje kada izađe iz nje. U kompleksnijim sustavima, prostorija može detektirati tko je ta osoba i podesiti rasvjetu, ambijentalnu temperaturu, glazbu ili postaviti željeni televizijski kanal, a da pri tome uzima u obzir doba dana, dan u tjednu, vremenske uvjete i sl. Drugi primjer automatizacije je smanjenje količine grijanja ili hlađenja prostorija u vrijeme odsutnosti korisnika, te ponovno aktiviranje prilikom vraćanja korisnika kući.

Značajna prednost novih oblika Smart Home automatizacije jest jednostavnost korištenja sustava putem smartphone uređaja ili računala s bilo koje lokacije. Proslijeđeni podaci korisniku daju aktualne informacije o statusu pojedinih sustava unutar doma, te ga obavještavaju u slučaju bilo kakvih promjena.

Uloga Smart Home sustava u sigurnosti doma
Sustav tehničke zaštite koji je integriran sa sustavom automatizacije doma može pružiti dodatne funkcionalnosti kao što je primjerice daljinsko nadziranje video nadzora putem interneta ili centralno zaključavanje svih vrata i prozora na perimetru štićenog prostora. Uz pomoć Smart Home automatizacije korisnik može uživo pratiti zbivanja u domu ili oko njega. Ujedno, ako je tehnička zaštita prostora opremljena senzorima kretanja, ovaj integrirani sustav može detektirati i upozoriti korisnika putem alarmnog sustava ili smartphonea o neželjenim aktivnostima unutar doma ili štićenog prostora.

Još jedan važan element sigurnosti koji se može postići primjenom automatizacije doma je simulacija aktivnosti unutar njega kao što je daljinska ili automatizirana regulacija rasvjete i prozorske zaštite poput roleta i zastora. Najveći broj krađa zbiva se upravo na objektima zbog odsutnosti korisnika i oni postaju laka meta potencijalnih provalnika. Rizik se drastično smanjuje primjenom Smart Home automatizacije i adekvatnog sustava tehničke zaštite.

Vatrodojavni sustavi također imaju ulogu u automatizaciji doma. U slučaju detekcije dima, plina ili ugljičnog monoksida sustav može alarmirati ukućane svjetlosnim upozorenjima putem rasvjete ili zvučnim upozorenjima putem audio sustava te ukoliko nema prisutnosti korisnika u prostorijama upozoriti ih putem smartphonea.