14.1.2016

Pohrana podataka – Tvrdi diskovi

Moderni digitalni sustavi video nadzora imaju višestruku prednost u usporedbi s analognim koji su im prethodili. Svejedno zahtijevaju promišljeno projektiranje i analizu kako bi se postigao optimalan omjer razine zaštite i troškova implementacije. Uz kvalitetne kamere, monitore i prateću infrastrukturu, najvažniju ulogu imaju digitalni video snimači (DVR) kao i njihovi mediji za pohranu podataka - tvrdi diskovi.

Tvrdi disk, čvrsti disk ili hard disk – sve su sinonimi koji se odnose na komponentu za pohranu podataka unutar računalnih sustava. Zbog svoje praktičnosti, pouzdanosti i jednostavne instalacije našli su primjenu u tehničkoj zaštiti tako da služe za arhiviranje snimki video nadzora. Važan kriterij koji utječe na vrijednost i funkcionalnost DVR sustava je kapacitet pohrane koji proizlazi iz odabira ugrađenih tvrdih diskova. Kapacitet pohrane utječe na broj kamera i duljinu snimanja, rezoluciju snimke u pikselima, broj slika u sekundi, kompresiju te vremenski period na koji će snimke biti arhivirane. Osnovni cilj prilikom projektiranja sustava digitalnog video nadzora je definirati optimalan omjer navedenih čimbenika. Oni se određuju ovisno o procjeni rizika, aktivnosti unutar štićenog prostora, vrsti kamera i sl.. Ukoliko su ovi čimbenici poznati, vrlo lako se može odrediti potreban kapacitet tvrdih diskova.

Gore navedeni primjer prikazuje koliko kapacitet pohrane varira prilikom izmjene samo nekoliko parametara, što govori o važnosti ispravno projektiranog sustava video nadzora.

Namjenski tvrdi diskovi za video nadzor
Iako je kapacitet važan prilikom odabira tvrdog diska koji će služiti za pohranu video snimki, još važniji faktor predstavlja pouzdanost samog arhivnog medija. Tvrdi diskovi koji se koriste u sustavima digitalnog video nadzora operativno rade drugačije u usporedbi s diskovima koji se nalaze u računalima. Dok računalni diskovi povremeno čitaju i zapisuju podatke, tvrdi diskovi u sustavima video nadzora konstantno zapisuju nove podatke, kao i prepisuju preko starih zapisa. Tvrdim diskovima zbog svoje mehaničke osnove to predstavlja dodatno, ubrzano trošenje i zagrijavanje internih mehanizama, što rezultira korupcijom podatka.
Iz tog razloga vodeći svjetski proizvođači tvrdih diskova kao što su Western Digital i Seagate predstavili su linije tvrdih diskova namijenjene isključivo za primjenu u video nadzoru.

Western Digital Purple serija tvrdih diskova lansirana je u veljači 2014. godine kao odgovor na sve veću potražnju pouzdanih diskova za namjenu u sustavima video nadzora. Raspoloživi u kapacitetima od 1, 2, 3, 4, 5 i 6 TB, pružaju dovoljno široki spektar za sve vrste digitalnog video nadzora. Neke od važnih značajki ove serije diskova je znatno veća pouzdanost u radu, bolja otpornost na temperaturne oscilacije i potencijalne vibracije unutar DVR snimača, mogućnost primanja zapisa do maksimalno 32 kanala, kao i napredan, namjenski upravljački software. Valja spomenuti i primjenu AllFrame tehnologije koja jamči pouzdan i besprekidan video zapis, odnosno sprječava mogućnost pojave preskakivanja snimke ili gubitka pojedinih slika unutar nje. WD Purple seriju karakterizira i visok stupanj kompatibilnosti s ostalim komponentama sustava video nadzora, kao i smanjena potrošnja energije.
U slučaju da sustav video nadzora koristi više od 32 kamere, snimanje se vrši na mrežne video snimače (NVR). Diskovi se pohranjuju u tzv. rack serverska kućišta. U tu svrhu koristi se WD Purple NV serija čvrstih diskova odnosno WD Re serija.

 

 

Seagate Surveillance tvrdi diskovi baziraju se na istim principima kao i Western Digital diskovi. Unatoč tome postoje određene razlike. Seagate stavlja više naglasak na ukupne performanse kao što su brzina čitanja i pisanje, dok s druge strane ima nešto veću potrošnju energije i ne posjeduje namjenski software.

Redundancija podataka (RAID polje)
Bez obzira na pouzdanost i kvalitetu namjenskih tvrdih diskova, uvijek postoji mogućnost njihove greške odnosno otkazivanja funkcionalnosti što rezultira gubitkom podataka. Rješenje je redundancija snimljenog materijala na više tvrdih diskova.
Redundantni niz diskova tj. RAID polje karakterizira distribuciju podataka na dva, tri ili više diskova, ovisno o konfiguraciji tog polja. Najznačajnije redundantne konfiguracije za diskove koji se koriste za sustave video nadzora su RAID1 i RAID5.
RAID1 konfiguracija odvojeno snima iste podatke na dva ili više diskova jednakih karakteristika. Ukupan kapacitet snimanja jednak je kapacitetu jednog diska. U slučaju otkazivanja jednog diska podaci su pohranjeni na drugome.
RAID5 konfiguracija sastoji se od minimalno 3 tvrda diska jednakih karakteristika. Podaci su raspodijeljeni među diskovima, dok se kontrolni sustav koji utvrđuje ispravnost podataka nalazi na svakom od njih. Ova konfiguracija pruža najbolji omjer performansi i sigurnosti snimljenog video zapisa.
Redundanciju podataka posjeduju većinom digitalni video snimači i mrežni video snimači visoke klase. Ona je bitna u svim okruženjima gdje je važan integritet snimljenog video materijala.