Video nadzor
Predstavljamo vam detaljni pogled u svijet videonadzora. Upoznajte se s načinom rada i tehnologijom koja je sastavni dio tog sustava tehničke zaštite.

Naša stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi bile poboljšane funkcionalnosti stranice.

Ako niste izmjenili postavke vašeg preglednika, prihvaćate njihovo korištenje.

U redu

Sustavi videonadzora jedni su od najpopularnijih i najraširenijih sustava tehničke zaštite koji se koriste više od sedamdeset godina.

Što je video nadzor?
videonadzor sobaVideonadzor je zatvoren sustav zaštite. Čine ga

- videokamere koje snimaju prostor i kretanje na tom prostoru
- žičana ili bežična veza kamere i monitora
- monitori koji prikazuju što se pred kamerama događa
Sustav videonadzora naziva se i Closed circuit Television (CCTV): televizija zatvorenog kruga. Videosignal se prenosi samo na jedno mjesto, a to je važan čimbenik zaštite informacija.

Međutim, suvremena tehnologija omogućuje proširenje takvih sustava: videosignal se može prenijeti na nekoliko mjesta. U tom se slučaju štiti sustavom autorizacije čime se osigurava korištenje podataka samo onima kojima ih korisnik namjenjuje.

Videonadzor se može dodatno proširiti sustavom snimanja slike (i zvuka prema potrebi) kako bi se informacija mogla arhivirati i ponovno pregledati. Samim time dobivate empirijske podatke koji se mogu koristiti u daljnjem postupku analize snimki.

Sustav videonadzora u današnje vrijeme najviše pridonosi prevenciji nezakonitih i kriminalnih radnji te njihovom otkrivanju i zakonskom izvođenju dokaza. Uz to što djeluju preventivno i samog počinitelja u dobroj mjeri odbijanju od izvršenja kaznenog, prekršajnog ili bilo kakvog nepoželjnog djela, snimljene informacije mogu uputiti na počinitelja i njegovu identifikaciju ako se taj događaj stvarno desi.

Sastavni elementi video nadzora

Sustavi videonadzora sastoje se od nekoliko bitnih komponenti koje su važne za njihov ispravan i svrhovit rad. Glavna i vodeća komponenta je sama nadzorna kamera. Kamera je ta koja procesira sve svjetlosne signale i prosljeđuje ih dalje elektroničkim putem na distributivno mjesto, koje u većini slučajeva predstavljaju digitalni videosnimači i monitori. U primjeni je čitav niz raznolikih tipova kamera različitih karakteristika i mogućnosti. Kamere se mogu dijeliti u različite segmente, kao što su fizičke karakteristike, korištena tehnologija, rezolucija, primjena i sl.

- fiksne, usmjerene nadzorne videokamere
- Motorizirane motorizirane nadzorne kamere

videonadzor kamere

Fiksne nadzorne kamere imaju unaprijed definirano područje pokrivenosti. Kod njih nije moguće mijenjati kut snimanja. Korisne su za zaštitu prostora sa stalnim aktivnostima kao što su prilazi, vrata i uslužni pultovi. Te kamere daju veoma kvalitetnu sliku.

Motorizirane kamere, PTZ (Pan-Tilt-Zoom) ili kupolaste kamere karakteriziraju optički elementi unutar kamere koji zbog svoje pokretljivosti omogućavaju promjenu kuta promatranja štićenog prostora i to do čak 360 stupnjeva pokrivenosti. Takve su kamere lako prepoznatljive po kupolastom obliku, a primjenu nalaze u štićenim prostorima gdje se praćenje aktivnosti često mijenja kao što su knjižnice, kasina, banke, prodajni centri i sl.

Uz kamere, važnu ulogu u sustavu videonadzora imaju i komponente za pohranu snimaka odnosno digitalni videosnimači (DVR – digitalni videorekorder). Zadaća ovih komponenti je arhiviranje snimki sa svih kamera spojenih na sustav kako bi se olakšalo pregledavanje zabilježenih događaja. Digitalni video snimači smatraju se centralnom jedinicom videonadzora. Zato se postavljaju u zaštićene prostore i nadzorne sobe. Arhiviranje snimki vrši se na čvrste diskove, čiji odabrani kapacitet ovisi o broju kamera, kvaliteti i rezoluciji snimke te o željenoj trajnosti arhiviranja.

Uz digitalne videosnimače najčešće se koriste i nadzorni monitori za praćenje štićenog prostora u stvarnom vremenu od strane zaštitara, odnosno osobe zadužene za nadzor. Na jednom ili više monitora prikazuju se jedna ili više snimki s kamera unutar sustava. Uz sliku, prikazuju se i ostali podaci kao što je datum i vrijeme, broj kamere, lokacija i sl.

videonadzor kontrola

analogHDHD analogna tehnologija pruža prihvatljivu alternativu tradicionalnim analognim i IP nadzornim sustavima. Rješenja HD analognog videonadzora koriste megapikselnu kvalitetu slike, s prijenosom putem koaksijalnih kablova (HD over coax) i znatno se jednostavnije postavljaju i upotrebljavaju nego IP sustavi videonadzora.

Od samog začetka, u funkciji se nalazi nekoliko standarda, a to su: HD-SDI, HD-CVI i HD-TVI.
Iako u svojoj osnovi svi HD analogni sustavi nude podjednake prednosti u usporedbi s analognim i IP rješenjima, postoje posebne razlike između spomenutih standarda, kao i u njihovoj kompatibilnosti. U prostoru analognog HD video nadzora, u ovom trenutku ne postoji unificirani standard koji bi bio bolji ili lošiji od drugog, ali su zato određeni formati više zastupljeni, a sve radi što većeg zadovoljstva krajnjeg korisnika.

HD-CVI

HD-CVI (High Definition Composite Video Interface) je tehnologija prijenosa slike visoke rezolucije standardnim koaksijalnim kablovima. Za snimke u FullHD rezoluciji (1080p) domet prijenosa iznosi oko 300 metara, a za HD rezoluciju (720p) oko 500 metara.

Sustav je ponajprije namijenjen korisnicima analognih sustava videonadzora koji žele povećati kvalitetu svog sustava bez znatnih investicija. Tehnologija koristi postojeće prijenosne medije odnosno kablove za postizanje optimalne kvalitete slike u odnosu na izvršenu investiciju. Nedostatak je te tehnologije što je namjenskog tipa koji primjenjuje samo jedan proizvođač.

HD-SDI

HD-SDI tehnologija slična je u svojoj osnovi HD-CVI tehnologiji prijenosa, ali nudi još kvalitetniju sliku s vjernim prikazom boja i boljom oštrinom. Nedostatak je znatno manji domet prijenosa signala (oko 150 metara) i ograničena kompatibilnost s digitalnim snimačima. HD-SDI je tehnologija otvorenog standarda i primjenjuje ju nekoliko svjetskih proizvođača sustava videonadzora.

HD-TVI

HD-TVI tehnologija je znatno poboljšanje u usporedbi s HD-CVI i HD-SDI tehnologijom jer zadržava kvalitetu prijenosa HD-SDI tehnologije, a domet HD-CVI tehnologije. Kompatibilnost s digitalnim videosnimačima znatno je bolja i omogućuje korištenje hibridnih tehnologija kao integracija IP sustava videonadzora i sl. To je također tehnologija otvorenog standarda i više od stotine proizvođača sustava videonadzora primjenjuje ju u svojim rješenjima, čime se osigurava visoka kompatibilnost.

 

Tehnologija HD-CVI AHD HD-SDI HD-TVI
Maksimalna rezolucija
(u pikselima)
 
1080p
1080p 1080p 1080p
Kvaliteta video prikaza
(ono što se vidi)
Odlična na dnevnom svjetlu
Slika nije toliko čista po mraku
Vrlo dobra
Čista slika, ali nedostatak vjernog prikaza boja
Odlična
Oštra slika i vjerne boje
Odlična
Oštra slika i vjerne boje
Udaljenost prijenosa Koaksijalni kabel
500 m (720p)
300 m (1080p)
500 m 150 m 500 m
UTP 200 m 300 m
100 m
(uz digitalni pretvarač)
220 m
Kompatibilnost s digitalnim video snimačima Analog Sve analogne kamere, ograničeni kanali, ograničene konfiguracije  Sve analogne kamere, ograničeni kanali, ograničene konfiguracije  Određeni modeli kamera, ograničeni kanali, ograničene konfiguracije Svi modeli kamera, svi kanali, sve konfiguracije 
HD Analog  Srodne HD-CVI kamere, svi kanali, sve konfiguracije Srodne AHD kamere, svi kanali, sve konfiguracije   Srodne HD-SDI kamere, svi kanali, sve konfiguracije  Sve HD-TVI kamere, svi kanali, sve konfiguracije
IP Podržane IP kamere, odabrani kanali, odabrane konfiguracije    -  - Podržane IP kamere na dva kanala, sve konfiguracije 
Hibridne mogućnosti    Ograničena konfiguracija  Ograničena konfiguracija   Ograničena konfiguracija   Sve konfiguracije
Kompatibilnost   Namjenska tehnologija, 1 proizvođač   Otvoreni standard, ograničeni broj proizvođača  Otvoreni standard, nekoliko proizvođača Otvoreni standard, preko 100 proizvođača koristi TVI tehnologiju 
ip video

Mrežni videonadzor ili takozvani IP (Internet Protocol) videonadzor koji se koristi u sustavima tehničke zaštite primjenjuje žičane i bežične IP mreže kao bazu za prijenos digitalnog videa, zvuka i ostalih podataka. Primjenjujući Power over Ethernet tehnologiju (PoE), ta se ista mreža može koristiti za prijenos potrebne energije za pokretanje mrežnih kamera.

IP video nadzor omogućava praćenje i snimanje slike s bilo kojeg dijela mreže, bilo da se radi o lokalnoj mreži (LAN) ili proširenim mrežama (WAN).

Ključne komponente IP videonadzora sastoje se od mrežne kamere, videoencodera (koji se koristi za spajanje analognih kamera), mrežne infrastrukture te poslužitelja sa sustavom pohrane podataka i softverom za upravljanje videom. Kako su mrežna kamera i videoencoder računalne komponente, one imaju mogućnosti koje se ne mogu uspoređivati s analognim kamerama.

Mrežna kamera, digitalni videosnimač (DVR) i upravljački softver osnovne su komponente IP videonadzora.
Mrežna infrastruktura, poslužitelj i pohrana podataka sastavni su dio standardne IT infrastrukture. Mogućnost korištenja standardizirane, lako dostupne opreme jedna je od glavnih prednosti korištenja mrežnog videonadzora. Ostale komponente ovakvog sustava uključuju raznovrsne dodatke, kao što su kućišta kamera, PoE komponente i razne razdjelnike. 

Prednosti IP video nadzora
 

Digitalni IP videonadzor pruža velik broj prednosti i naprednih funkcija koje analogni sustavi ne omogućuju. Neke od prednosti su superiorna kvaliteta slike, mogućnost daljinskog pristupa, distribuirane inteligentne videomogućnosti, jednostavna instalacija i integracija, lako proširivanje sustava, fleksibilnost i isplativost investicije.

U praksi ne postoje ograničenja gdje se sustav mrežnog videonadzora može primjenjivati. Većina sustava nudi visok stupanj integracije s ostalom opremom tehničke zaštite čime stvara jedinstveni, integralni sustav. Ovakvi integrirani sustavi videonadzora mogu se primjenjivati u višestruke svrhe, kao što je kontrola pristupa, upravljanje objektima, nadzor na prodajnim mjestima, bankomatima, vatrodojavi i sl. Analogni sustavi s druge strane nemaju takvu jednostavnu mogućnost.

Kvaliteta snimke također je važan faktor, ako ne i najvažniji, u sustavima videonadzora. Dobivanje što više detalja sa snimke omogućava brže i kvalitetnije prepoznavanje počinitelja neželjenih radnji, što automatski dovodi do povećane sigurnosti osoba i imovine na štićenom prostoru. Detalji na snimci također omogućavaju pouzdan rad analitičkog softvera i alata. Budući da je prijenos podataka sasvim digitalan, kvaliteta snimke se ne smanjuje, a arhiviranje snimki je znatno jednostavnije.

 
ip video nadzor
 

U IP sustavima video nadzora moguća je primjena standardnih računalnih poslužitelja bez potrebe za namjenskim mrežnim snimačima što direktno povećava isplativost investicije, pogotovo ako se radi o većim sustavima gdje poslužitelji i sama pohrana podataka imaju veliki udio u poslovanju subjekta. Dodatne pogodnosti po pitanju isplativosti temelje se na primjeni postojeće infrastrukture. IP mreže kao što su LAN i internet ionako se koriste za razmjenu podataka i komunikaciju, tako da integracija sustava IP video nadzora u ovo rješenje samo povećava iskorištenje infrastrukture.

Fleksibilnost i jednostavna proširivost, još jedna su od odlika IP video nadzora. Putem istog medija, bilo žičano ili bežično, moguć je prijenos više oblika podataka, kao što je video, audio, upravljanje motorizacijom (PTZ) ili ostalih ulazno-izlaznih komandi. Kod analognih sustava to nije slučaj jer skoro svaki od spomenutih prijenosa treba namjenski kabel.

Kod IP videonadzora, korisnici mogu bilo gdje u stvarnom vremenu pratiti snimku s nadzornih kamera na računalu, tabletu ili smartphoneu. Snimke se također mogu pohranjivati na udaljene lokacije radi sigurnosti i kreiranja sigurnosne kopije, a kompletan proces može se u potpunosti automatizirati zbog korištenja LAN-a i interneta kao prijenosne infrastrukture.

Na kraju valja spomenuti jednostavnu, brzu i pouzdanu instalaciju sustava IP video nadzora zbog smanjenih zahtjeva za infrastrukturom. Putem jednog kabla moguć je prijenos podataka i napajanje nadzornih kamera, kao i upravljanje motorizacijom.

 

Bežični videonadzor je oblik videonadzora koji za prijenos slike i zvuka s kamere koristi radiovalove.

Bežični prijenos podataka omogućuje znatno veću fleksibilnost u pogledu postavljanja videonadzora jer kamere ne moraju biti u blizini mrežne infrastrukture tj. kablova koji služe za prijenos snimke na mrežni snimač ili poslužitelj. Jedini je uvjet napajanje kamere kako bi se osigurao njezin nesmetani rad. Kako bi se osigurala potpuna autonomnost kamere, moguća je instalacija solarnih ćelija i pripadajućih akumulatora.

 
analogna wirelessAnalogni bežični video nadzor

U primjeni se nalaze sustavi analognog bežičnog videonadzora koji koriste tri frekvencijska spektra: 900 MHz, 2,4 GHz i 5,8 GHz. Većina današnjih analognih bežičnih nadzornih kamera radi na frekvenciji od 2,4 GHz. Kako većina WiFi rutera, bežičnih telefona, upravljača i mikrovalnih pećnica operira na spektru od 2,4 GHz, njihova upotreba može dovesti do pojave međusobnih smetnji i nepouzdanosti u radu.

Prednosti ovakvog sustava su povoljna cijena pojedinačnih kamera i mogućnost korištenja višestrukih prijamnika koji zaprimaju signal s jedne kamere.
Nedostaci su vrlo laka izloženost smetnjama od ostalih kućanskih aparata i tehnologije koja koristi sličan frekvencijski spektar, nemogućnost praćenja kvalitete signala i slaba sigurnost u pogledu zaštite snimke (bilo koji prijamnik može primati signal s nadzorne kamere). U pogledu udaljenosti, maksimalan domet ovisi o mnoštvu faktora kao što je utjecaj okoline i građevina, vremena, te ostalih izvora signala koji rade na istom frekvencijskom spektru. Domet bežičnih kamera koje rade na frekvencijama od 2,4GHz iznosi oko 200 metara, a njihov se domet utrostručava na 600 metara za uređaje koji rade na 5,8 GHz.

 
wifi kameraDigitalni bežični video nadzor

Digitalni bežični videonadzor prenosi podatke digitalno, širokopojasnim radiofrekvencijama, odnosno WiFi i 3G/4G tehnologijom. Kako su podaci u digitalnom obliku, u potpunosti se uklanjaju nedostaci analognih bežičnih sustava. Osiguravanjem veće propusnosti, povećava se kvaliteta snimke u pogledu rezolucije i broja sličica u sekundi, što je iznimno bitan faktor za forenzičku i automatiziranu analizu snimaka radi prikupljanja potrebnih podataka o aktivnosti na štićenom području.

Digitalna tehnologija omogućuje i dvosmjernu komunikaciju između kamere i snimača tj. poslužitelja, čime se dobiva mogućnost upravljanje motorizacijom same kamere ako ona to posjeduje (PTZ funkcija).

Moderni sustav digitalnog bežičnog videonadzora temelji se na IP, odnosno mrežnom video nadzoru, uz razliku što je prijenos podataka bežičan umjesto konvencionalnog kablovskog. Primjenjuju se dva moguća standarda bežičnog prijenosa: WiFi odnosno wireless prijenos, te prijenos 3G i 4G mrežom mobilnih operatera, kao i kombinacijom spomenutih tehnologija za još pouzdaniji prijenos ako dođe do prestanka rada jednog od načina prijenosa.

 
udaljenosti prijenosa
 
Moderna rješenja prijenosa - AirMax NanoStation
 

Kako bi se osigurala što veća pouzdanost sustava bežičnog videonadzora na što većim udaljenostima, u primjenu se moraju staviti najmodernija tehnološka rješenja. Jedno od takvih rješenja je primjena AirMax NanoStation uređaja.
NanoStation uređaji implementiraju najnoviju tehnologiju u prijenosu podataka na daljinu čime osiguravaju brzi prijenos podataka brzine 150Mb/s, na udaljenostima do 15 kilometara. Ovisno o modelu, uređaji rade na frekvencijskom rasponima od 900 MHz, 2,4 GHz, 3 GHz, 3,65 GHz i 5 GHz.
Zbog svojeg kompaktnog dizajna, jednostavno se instaliraju i integriraju u sustav bežičnog videonadzora i ne narušavaju estetiku prostora u koje se postavljaju.

bezicni video nadzor nanostation
 

NanoStation uređaji primjenjuju dodatne tehnologije koje su svojstvene samo njima, a cilj im je što veća pouzdanost i brzina prijenosa.

AirPrism je aktivni filter radiofrekvencija koji pruža napredno filtriranje kanala i u najzasićenijim okruženjima signala. Dodatno poboljšava SNR (Signal-to-Noise Ratio, omjer čistog signala i smetnji) za što veću propusnost, uklanja smetnje uzrokovane na susjednim kanalima i poboljšava uvjete kolokacije ako je ona potrebna.

airprism
 

AirMax je vrsta TDMA (Time Division Multiple Access, višestruki pristup vremenskom podjelom na razdoblja) tehnologije koja u usporedbi sa standardnim WiFi protokolom dopušta svakom klijentu da šalje i prima podatke u određenim vremenskim razmacima. Na ovaj način moguće je upariti do 100 stanica koje koriste AirMax tehnologiju na jednu baznu stanicu. Primjenom vremenskih razmaka eliminiraju se kolizije podataka i povećava efikasnost prijenosa, uz znatno smanjenu latenciju. Tehnologija također osigurava paketno davanje prednosti videoprijenosu, što je važan faktor u sustavima bežičnog videonadzora.

Ovo su samo neke od tehnologija koje se primjenjuju u NanoStation uređajima. Njihova integracija u sustav bežičnog videonadzora postavlja temelj za primjenu kvalitetnih visokorezolucijskih kamera koje zahtijevaju stabilan i brz prijenos podataka.

 
airMaxHero
 
solarni sustavi

Solarni sustavi napajanja u videonadzoru imaju važnu zadaću kad je potrebno postići potpunu autonomnost kamera unutar sustava. Ovakva integracija omogućuje postavljanje kamera na mjesta nedostižna za konvencionalne sustave, a to znatno povećava fleksibilnost i mogućnost primjene sustava. Solarni bežični videonadzor ima široku primjenu u industriji, poljoprivredi i sličnim granama gdje je potrebna autonomnost sustava i gdje i gdje se na štićenom prostoru često zbivaju razni događajivlada značajna dinamika unutar štićenog prostora.

Solarni sustav napajanja sastoji se od nekoliko elemenata: solarnih ćelija, upravljačke elektronike i baterija odnosno akumulatora kamo se pohranjuje energija.
Solarne ćelije zadužene su za pretvaranje sunčeve energije u električnu. Djelovanjem sunca na panele dolazi do stvaranja razlike potencijala, pri čemu dolazi do gibanja elektrona kroz vodiče i samim time do pojave električne struje. Veličina i osjetljivost panela određuju snagu koju solarni sustav može razviti. Veća površina daje znatno više energije zbog veće akumulacijske površine.

Sofisticirana elektronika sustava određuje izlazne parametre nastale električne energije, odnosno prilagođava napon na razine koje su potrebne za sustav videonadzora. U praksi to je napon od 12 V. Isto tako, elektronika određuje i upravlja punjenjem pripadajućeg akumulatora odnosno baterija solarnog sustava. Pohrana energije važan je čimbenik kako bi se osigurao nesmetan rad sustava u vrijeme bez sunca, odnosno tijekom noći.

Solarni sustavi videonadzora u praksi primjenjuju bežični sustav prijenosa podataka, čime se u potpunosti eliminira potreba za pristupom električnoj i komunikacijskoj mreži. Ovakvi sustavi primjenjuju se na štićenim područjima koja zahtijevaju povremeni videonadzor, kao što su primjerice koncertna događanja na otvorenome, javni skupovi, skladišta na otvorenome, poljoprivredne površine, nadzor nad infrastrukturom i sl.

 
 

Sustavi videonadzora su se značajno udaljili od analogne CCTV tehnologije u smjeru visokorezolucijskog, mrežnog snimanja s naprednom analizom podataka. Kako bi se ostvarila što bolja kvaliteta, potrebno je osigurati kvalitetne i pouzdane komponente unutar same kamere.

Centralna jedinica odnosno chip modul unutar svake kamere digitalnog sustava videonadzora osnova je za kvalitetnu i pouzdanu snimku. Modul se sastoji od dvije važne komponente, a to su slikovni senzor (imaging sensor) i glavni ili centralni procesor (SoC - System on Chip).

Zadaća slikovnog senzora je pretvorba svjetlosnih signala dobivenih lomom svjetla na optici kamere u električne. Od poznatih proizvođača najveći udio ima Sony sa svojom IMX linijom optičkih senzora. Uz Sony valja istaknuti još i Panasonic, Omnivision i Aptinu kao proizvođače.

Centralni procesor tj. SoC obrađuje te signale i obrađuje ih sukladno programiranim mogućnostima dotične jedinice. Sam procesor može imati različite karakteristike i svojstva što služi poboljšanju prikaza slike. Neke od funkcija i karakteristika uključuju noćno snimanje, snimanje u uvjetima različitog intenziteta osvjetljenja, kompenzaciju jarkog svjetla i sl. Vodeći proizvođači centralnih procesora su Ambarella, HiSillicon i Grain Media.

 
  Ambarella SoC 
Ambarella S2 IP Camera EVK 230wAmbarella S2 - 4K Ultra HD
 
Ovaj SoC karakteriziraju profesionalni 4K UltraHD encoder s naprednim integracijom za slikovni senzor, dvojezgreni ARM Cortex A9 procesor te potpuna integracija ulazno-izlaznih periferija. Dizajniran u niskoenergetskoj 32 nm tehnologiji, S2 čip podržava unaprijeđene značajke kao što je MCTF s naprednim izoštravanjem, procesiranje visokodinamičkog raspona (HDR) i smanjenje distorzija.
 
S2L Chip Photo Final 240w
Ambarella S2L
 

Ambarella S2L i S2Lm serija čipova integrira se u novu generaciju sigurnosnih kamera. Karakterizira ih napredno HDR procesiranje, širokokutna pokrivenost, visoka rezolucija do 5 megapixela pri 30 sličica u sekundi. S2L je namijenjen profesionalnim HD IP kamerama, a S2Lm kamerama malog formata i izrazito niske potrošnje energije.

S3sm 230w
Ambarella S3 - UltraHD 4Kp30 H.265/HEVC i 4Kp60 H.264/AVC
 

Implementacija H.265 enkodiranja podataka u S3 seriju čipova udvostručuje djelotvornost kompresije snimke u usporedbi s H.264 standardom, čime se pruža izuzetna videokvaliteta s malim opterećenjem na mrežnu infrastrukturu i sustav za arhiviranje snimke.
S3 chip može enkodirati video do 4K rezolucije pri 30 sličica u sekundi koristeći H.265 standard, odnosno 60 sličica u sekundi primjenom H.264 standarda kako bi se jamčila kompatibilnost s postojećim video dekoderima.

S3L 230w
Ambarella S3L - H.265/HEVC i H.264/AVC
 
S3L i S3Lm serije čipova koriste napredni H.265 encoding standard, što omogućuje kamerama malo opterećenje mreže i smanjenu pohranu podataka iznimno kvalitetnog video zapisa. S3L je namijenjen profesionalnim HD IP kamerama rezolucije do 5 megapiksela, a S3Lm serija namijenjena je kamerama malog formata. Dvojezgreni ARM Cortex A9 procesor osigurava izrazite performanse. Značajke poput HDR procesiranja i 3D redukcija šuma daju jamstvo za izrazito kvalitetnu snimku.
S5 web
Ambarella S5 -4Kp120 H.264/AVC i 4Kp60 H.265/HEVC UltraHD 
 
Ambarella S5 SoC je vrhunac tehnologije namijenjen za profesionalnu industriju videonadzora. Čip omogućuje razvoj visokokvalitetnih 4K videokamera izrazitih performansi - 4K rezoluciju pri 120 sličica u sekundi ili 8K pri 30 sličica u sekundi koristeći trenutačni AVC/H.264 standard. Uz maksimalnu propusnost slikovnog senzora od 1 gigapiksela u sekundi, sustav omogućava korištenje HDR-a u nekoliko ekspozicija, kao i snimanje u uvjetima izrazito slabog svjetla. Sustav pokreće snažni ARM Cortex 1.2GHz četverojezgreni A53 64-bitni procesor.
 
 
  HiSilicon SoC 
IP3206C
5MP modul, H.265 videokodiranje: Hi3516A + SONY IMX178
 
1/2" 5.0 megapiksela Progressive Scan Sony IMX178 CMOS, Hisilicon Hi3516A Chipset, iznimno visoka rezolucija 2560X1920, 0.05 Lux@F1.2 (boja); 0.01 Lux@F1.2 (CB); 38X38mm 3 pločice; RS422/RS485, TF utor za karticu, IR – CUT (dan/noć), primjena za usmjerene i kupolaste kamere; H.264 ili H.265 videokodiranje, dupli stream, ONVIF 2.4, kompatibilnost s mnogim NVR sustavima i upravljačkim softverom.
IP3206C
Kamera-modul   za primjenu u uvjetima izrazito slabog osvjetljenja, H.265 1080p Hi3516A + IMX185
 
1/1.8; 2.0 megapiksela Progressive Scan Sony IMX185 CMOS, Hisilicon Hi3516A Chipset, visoka rezolucija od 1920*1080, 0.001 Lux@F1.2 (boja); 38X38mm 3 pločice; RS422/RS485, TF utor za karticu, IR – CUT (dan/noć), primjena za usmjerene i kupolaste kamere; H.264 ili H.265 videokodiranje, dupli stream, ONVIF 2.4, kompatibilnost s mnogim NVR sustavima i upravljačkim softverom.
DSC 0236H.265 modul 3.0MP/30fps auto-fokus funkcija
 
1/3" 3.0 megapiksela Progressive Scan OV 4689 CMOS, Hisilicon Hi3516A Chipset, iznimno visoka rezolucija 2560X1920, 0.05 Lux@F1.2 (boja); 0.01 Lux@F1.2 (CB); 38X38mm 3 pločice; RS422/RS485, TF utor za karticu, IR – CUT (dan/noć), primjena za usmjerene i kupolaste kamere; H.264 ili H.265 videokodiranje, dupli stream, ONVIF 2.4, kompatibilnost s mnogim NVR sustavima i upravljačkim softverom.
IP1201C

HD 2MP modul - 1080P: Hi3516C+SONY IMX222

1/2.8" 2.0 megapiksela Progressive Scan Sony IMX222 CMOS, Hisilicon Hi3516C Chipset, visoka rezolucija od 1920*1080, iluminacija 0.01 Lux@F1.2 (boja); 0.001 Lux@F1.2 (CB); 38 mm * 38 mm jedna pločica; IR – CUT (dan/noć), primjena za usmjerene i kupolaste kamere i td.; H.264 videokodiranje, dupli stream, ONVIF 2.4, kompatibilnost s mnogim NVR sustavima i upravljačkim softverom.
 
 
 WDR - wide dynamic range - promjenjivo osvjetljenje
wdrKamere koje su usmjerene prema izvoru svjetla moraju imati WDR funkciju (Wide Dynamic Range - široki dinamički raspon) radi kompenzacije pozadinskog osvjetljenja. Ova funkcija sprečava da se uslijed visoke razine svjetla iz izvora prema kameri (npr. svjetla automobila) zatamni prikaz ostalih elemenata na slici i tako onemogući zapažanje detalja poput brojeva na registarskim pločicama automobila. WDR tehnologija će s čipa kamere uzeti dvije slike: jednu s dužom ekspozicijom za tamnije dijelove slike i jednu s kraćom za svjetlije dijelove slike. Te dvije slike će spojiti u jednu i tako dati konačnu sliku u kojoj su vidljivi i tamni i svijetli dijelovi.
 
 
 ATR - adaptive tone reproduction - adaptivna reprodukcija tonova
ATR funcija pruža poboljšanje kontrasta kad u istom kadru postoje područja visokog i niskog osvjetljenja. ATR funkcija poboljšava osvjetljenje cijele slike pružajući optimalnu gradaciju osvjetljenja u kadru na temelju informacije o razini osvjetljenja dobivene sa senzora. Funkcija slična DWDR-u.
 
 
 
 DWDR - digitalna WDR funkcija
Isto kao i WDR funkcija, samo se ne koristi double scan CCD (dvostruko snimanje) nego se slika potpuno obrađuje u DSP-u kamere zbog čega je ovakvo rješenje manje kvalitetno od WDR funkcije, ali jeftinije.
 
 
Backlight compensation - kompenzacija pozadinskog svjetla
blc

Funkcija kojom se kompenzira pozadinsko osvjetljenje i pomaže da se vide tamniji dijelovi slike.

 
 
Highlight compensation - kompenzacija izvora jakog svjetla
hlcFunkcija kojom se blokiraju izvori jarkog svjetla (npr. svjetla automobila) da bi ostali dijelovi slike bili vidljivi. Kod ove funkcije obično je moguće podešavanje zone na koju će se primjenjivati.
 
 
 
 Smart IR funkcija
smart ir

Smart IR funkcija detektira refleksiju IR svjetla te, ako je prejaka, prilagođava ekspoziciju slike čime se dobiva na prepoznatljivosti objekata koji se kreću ispred kamere.


 
 
 
DNR - Digital Noise Reduction - digitalna redukcija šuma
dnrDNR funkcijom se eliminira šum u slici koji kamera dobiva prelaskom u noćni režim rada i u lošim svjetlosnim uvjetima. Smanjenjem šuma smanjuje se količina zapisa na disku snimača čime se štedi prostor HDD-a. DNR se dijeli na 2D i 3D NR ovisno o modelu DSP-a
 
 
 
Napredne funkcije (OSD)
osdVećina kamera ima mogućnost podešavanja parametara korištenjem prekidača na stražnjoj strani kamere, ali je mogućnost takvog podešavanja ograničena na najjednostavnije funkcije (uključi/isključi). Budući da kamere često imaju velik broj ugrađenih funkcija i mogućnosti podešavanja, npr. zone detekcije kretanja, zone privatnosti i sl., programiranje se vrši na zaslonu monitora putem OSD izbornika. To omogućava precizno podešavanje te instalateru znatno pojednostavljuje ugradnju.
 
 
Slabo osvjetljenje
day nightDay/night funkcija zasniva se na činjenici da ljudsko oko ne vidi IC spektar boja. U uvjetima s dovoljno svjetla, IC filter je aktivan i slika je prirodna, u boji. Noću ili pri slabom osvjetljenju mehanički se uklanja IC filter i dobivamo crno-bijelu sliku veće osjetljivosti i rezolucije.
 
 
 
Snimanje u mraku (IR LED)
ir ledZa snimanje u potpunom mraku korisnimo IR LED (Infra Red Light Emiting Diode), diode koje emitiraju IR svjetlo. Ovakvo osvjetljenje je nevidljivo ljudskom oku, ali je većina kamera osjetljiva na njega. Najčešće se koriste bijele IR LED diode, a sve više su u uporabi i crne IR LED diode koje daju do četiri puta više svjetla. Uz IR osvjetljenje ugrađeno u kamere mogu se dodatno postaviti i IR reflektori. Njima se osvjetljava prostor do kojeg ne dopire osvjetljenje s IR kamera. IR reflektori mogu se koristiti u kombinaciji s kamerama koje imaju pomični IR filter i s elektronskim Day/Night kamerama.
 
 
 
Pokretne kamere - Pan-Tilt-Zoom (PTZ)
ptz

PTZ kamere imaju mogućnost motoriziranog daljinski nadziranog okretanja to jest mijenjanja kadra. PTZ kamere su najčešće u kupolastom kućištu, no postoje i posebni PTZ sustavi koji po svim osima pokreću cijelo kućište klasične kamere. PTZ kamera se najčešće programira da slijedi određenu rutu mijenjajući kadar i kut pogleda. Također se može programirati tako da automatski mijenja te definirane pozicije. Na taj način se s jednom PTZ kamerom može pokriti mnogo veći prostor.

 
 
 
DSP - digitalni procesor signala
dsp

Glavni integrirani krug za obradu ulaznog i izlaznog signala kamere iznimno je važan za kvalitetu slike pa je odabir dobavljača iznimno važan faktor u kvaliteti samih kamera.


 
 
 
Antivandal
anti vandal

Antivandal kamere imaju kućišta otporna na udarce i mehanička oštećenja nastala s namjerom da se kamera ukloni ili oštećenjem onemogući njezin rad. Koriste se tamo gdje se trajnost sustava videonadzora ne bi mogla osigurati korištenjem standardnih kamera.

 
 
 
 
 

Pojava pogrešaka u radu, nažalost, sastavni je dio svakog tehničkog sustava, a posebice onih sustava koji rade neprekidno kao što je sustav videonadzora. Iz tog razloga bitno je birati kvalitetnu i pouzdanu opremu kako bi se što je više moguće smanjio rizik od prestanka rada. Isto tako, kvalitetna oprema jamči brzu i efikasnu podršku s ciljem da se sustav osposobi u što kraćem vremenu. Slijede neke od pogrešaka koje se pojavljuju u sustavima video nadzora, kao i njihovi potencijalni uzročnici.

Kamere (Analogne, AHD, IP) 
greske video nadzora

I danju i noću slika je konstantno crno-bijela.
- Postoji mogućnost da je došlo do kvara na IR filteru, pri čemu se kamera ne prebacuje u dnevni režim rada. Od ostalih uzroka kvara postoji vjerojatnost da je kabel predugačak.

Kamera konstantno vidi bijelo.
- Najvjerojatnije došlo do oštećenja čipa unutar kamere. Rješenje je zamjena kamere.

Kamera ne vidi noću iako posjeduje tu značajku.
- Došlo je do kvara na IR sklopu kamere, ako ta ista kamera radi normalno preko dana.

Kamera se konstantno pali i gasi
- Vrlo vjerojatno uzročnik je neispravno napajanje kamere ili greška u ožičenju.

Kamera prikazuje nerealne boje
- Postoji nekoliko razloga ove greške, a najčešći uzroci su oštećenje samog čipa ili prevelika količina svjetla koja dolazi u kameru, a DSP uređaj to nije u stanju procesirati.

Slika ima različite oblike smetnji – vodoravne linije, snijeg i sl.
- Uzrok mogu biti energetski kablovi koji prolaze u blizini kamere ili njezinog vodiča, kvar baluna, kao i smetnje uzrokovane susjednim kamerama. Također, postoji vjerojatnost da dolazi do pojave induciranog napona unutar kruga ili grešaka na samome napajanju.
- Gubitak rezolucije i vodoravne sinkronizacije najčešće je greška uzrokovana prevelikom udaljenošću. Šum se pojavljuje zbog utjecaja okolne električne opreme. Snijeg na slici uzrokovan je VF smetnjama, a dvostruka se slika najčešće pojavljuje uslijed savijanja kabla i terminiranja. Vodoravne pruge na slici nastaju najčešće zbog smetnje napajanja ili nepravilnog uzemljenja.

Kamera ne daje nikakvu sliku na kanalu DVR-a
- Uzrok je prestanak rada kamere, prekid u kablu ili greška na kanalu koji više ne funkcionira.

Kamera nekoliko dana radi, potom prestane raditi, pa ponovno radi.
- Greška uzrokovana kablovima i spojnim mjestima u vidu loših kontakata ili greška napajanja

Kamere rade normalno, do trenutka u kojem jedna po jedna počinju davati crno-bijelu sliku, prikazivati izrazito mnogo smetnji te se gasiti i potom vraćati u normalno stanje.
- Uzrok je djelovanje iznimno jakog elektromagnetskog polja koji djeluje na instalaciju videonadzora

Nemogućnost kontrole PTZ kamere, odnosno greške u njezinoj operaciji
- Mogući uzrok problema je greška napajanja samog PTZ sustava ili fizičko oštećenje unutar kamere.

 
 
DVR ili NVR uređaji 

hikvision ds 7604ni

Svi kanali rade osim jednog
- Mogući uzrok je prestanak rada jednog kanala na DVR-u, odnosno, greška u samoj kameri ili spojevima koji su povezani na taj kanal.

DVR rekorder se nekontrolirano pali i gasi
- Došlo je do greške na centralnom upravljačkom procesoru ili čvrstom disku.

Nema prikaza slike s DVR uređaja
- Greška na čvrstom disku ili monitoru, odnosno prestanak rada grafičkog adaptera.

Nakon resetiranja DVR-a, krivo je podešeno vrijeme i signal alarma
- Došlo je do istrošenosti ili oštećenja interne baterije na glavnoj matičnoj ploči DVR uređaja.

Nemogućnost spajanja preko interneta na videonadzor
- Postoji nekoliko uzroka ovog problema. Vrlo vjerojatno je došlo do kvara u mrežnoj kartici samog DVR uređaja ili nepravilnog postavljanja mrežnih postavki za sam DVR uređaj ili ruter. Ostali uzroci mogu biti neažuriranje dinamičkog DNS-a, odnosno vanjske IP adrese kojom se dobiva pristup u sustav videonadzora

 

 
 • Bežični solarni video nadzor

  Bežični solarni video nadzor

  U današnje vrijeme potreba za zaštitom otišla je korak dalje. Sustavi video nadzora više nisu rezervirani isključivo za fiksne objekte koji posjeduju odgovarajuću infrastrukturu za njezino funkcioniranje poput kuća, zgrada i poslovnih prostora. Sve brži razvoj tehnologije pruža mogućnost prijenosa podataka...

  Opširnije...

 • Pohrana podataka - Tvrdi diskovi

  Pohrana podataka - Tvrdi diskovi

  Moderni digitalni sustavi video nadzora imaju višestruku prednost u usporedbi s analognim koji su im prethodili. Svejedno zahtijevaju promišljeno projektiranje i analizu kako bi se postigao optimalan omjer razine zaštite i troškova implementacije. Uz kvalitetne kamere, monitore i prateću...

  Opširnije...

 • 4K Ultra HD - nova generacija video nadzora

  4K Ultra HD - nova generacija video nadzora

  U današnjem tehnološko osviještenom svijetu, video nadzor je vodeći sustav tehničke zaštite kada je u pitanju sigurnost osoba i imovine. Tehnološka otkrića i ubrzan razvoj suvremene tehnologije na području informatike i digitalnog procesiranja silke i videa, značajni su za napredak kvalitete...

  Opširnije...

 • Video nadzor - kristalno čista sigurnost

  Video nadzor - kristalno čista sigurnost

  Video nadzor je jedna od najpopularnijih i najraširenijih sustava tehničke zaštite koji se koristi preko sedamdeset godina. Zbog svoje empirijske osnove prikupljanja podataka, njegova primjena je višestruka i beskompromisna. Bilo da se radi o snimanju aktivnosti unutar vaše obiteljske kuće ili...

  Opširnije...